Release för Life in 2.5 dimensions — Sonia Hedstrands konstprojekt nu som artist's book

Life in 2.5 dimensions är ett mångårigt forskningsbaserat konstprojekt av konstnären Sonia Hedstrand som nu kommer ut i form av en artist's book. Release arrangeras på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm torsdagen 30 november.

Det tredimensionella livet är den komplicerade fysiska verklighet där vi missar bussen, blir sjuka, svikna, känner oss osedda och blir deprimerade. Det tvådimensionella livet är bildernas, tv-seriernas och dataspelens spännande, vackra, dramatiska, underhållande och platta värld. Där är allt mycket enklare, och vi väljer att tillbringa mer och mer tid där.

Vad händer när gränserna mellan den tvådimensionella och den tredimensionella världen suddas ut? När alla använder filter för att se bättre ut och bara postar om sina framgångar men inga motgångar? När du kan gifta dig med din älskade animékaraktär i ett VR-spel? När du kan hyra en partner som alltid är snäll och glad?

Life in 2.5 dimensions är en undersökning av och reflektion över hur den ökade graden av representation och performativitet både yrkesmässigt och socialt hör ihop med den globala upplevelsekapitalismens utveckling, samt hur den eskalerande konsumtionen av dataspel och sociala medier påverkar våra relationer och känslor.

Med hjälp av italiensk arbetsteori i kombination med emotionell sociologi och analyser av bildsamhället, samt fältstudier inom servicesektorn och intervjuer med sakura-arbetare som hyr ut sina känslor genom att agera familjemedlemmar, partners, dejter eller vänner, skildrar konstnären en situation där gemenskap kan köpas i form av performativt, estetiskt och emotionellt servicearbete.

Verket har visats som videoinstallation på flera konsthallar runt om i Sverige, då en inhyrd konstpublik fanns med undercover under vernissagen, publicerats som inlaga i konsttidskriften Paletten år 2019, sänts som Långessä i OBS i P1 fyra delar år 2021, presenterats som instagramfeed och gestaltats som performance under Blånagla Art Fest i Husum 2022, med Konstfrämjandet Västernorrland som värd.


Releasen för Life in 2.5 dimensions-boken äger rum hos Folkrörelsernas Konstfrämjande i Stockholm och arrangeras av Konstfrämjandet Västernorrland i samarbete med konstnären. Välkomna att fira med rosa bubbel och införskaffa boken till specialpris!


Sonia Hedstrand arbetar forskningsorienterat i skärningspunkten mellan dokumentarism, essä och sociologisk undersökning i medier som installation, rörlig bild, fotografi, text och performance. I sin praktik som konstnär och kritiker använder hon sig av strukturella, intersektionella perspektiv på samtida konst, gör analyser av konstnärsrollens och konstbegreppets förändringar genom historien, samt kommenterar gärna kulturpolitik.

Här kan du läsa mer om projektet.

Visa alla